15 juli 2006

 

Parc National d' Ifrane


Het cederbos ligt voor een groot deel in het nog altijd niet officiele Parc National d'Ifrane. Als men door het gebied rijdt is het moeilijk voor te stellen dat dit een Nationaal Park is, gezien het aantal mensen dat er woont en gebruikmaakt van de natuurlijke bronnen. De oorzaak hiervan heb ik in een eerdere blog beschreven.

Hier een stuk (mijn excuses dat het in het Engels is) waar men een globale beschrijving van het gebied geeft:

Extending over 53000 hectares, Ifrane NP is an excellent example of the unique geomorphological aspect of the Middle Atlas mountains. This region is composed of vegetation as well as landscape consisting of both open plateaus and densely forested lands, caracteristic of these mountains. Its beauty is enhanced by natural lakes, springs, rivers and caves.

In the center of the parc, one finds the largest continuous forest area in Morocco, made up principally of Atlas cedar, one of the most noblest tree species. In the past, the parc provided refuge for the most spectacular species of fauna such as the leopard, the lynx, and the otter. They have not been sighted for a long time.
The fauna today, is represented by 37 species of mammals, (the macaque being the most common), 142 species of bird and 33 species of reptiles and amphibians.

Het bijzondere blijft voor mij, dat de ene persoon zegt dat het gebied al een NP status heeft, en de ander mij vertelt dat er op dit moment onderzoek wordt gedaan op verschillende vlakken dat moet leiden tot een NP status. Het blijft mij onduidelijk. Wat ik wel weet, is dat het gebied zeker de status "Nationaal park" verdient en dat er vele maatregelen genomen dienen te worden om dit prachtige gebied met haar flora en fauna beter te beschermen.

Het heeft overigens de laatste weken veel geregend in het gebied en het is groener dan ooit, wat het bos een "sprookjes sfeer" geeft als je er doorheen wandelt.

 

Nationale Parken in Marokko

Marokko kent een aantal Nationale Parken, op dit moment 10, waarvan er 5 nog niet officieel een Nationaal Park status hebben. De parken zijn geografisch erg divers, wat Marokko zo'n interessant land maakt qua biodoversiteit. Zo liggen een aantal parken in het Noorden, in de Rif, een park is de hoogste berg van Noord Marokko (Parc National Toubkal, 4167 meter hoog), in kustgebieden, bossen en woestijngebieden (die helemaal in het zuiden van Marokko liggen, tegen de grens met Mauretanie).

Diersoorten die in deze parken voorkomen zijn oa de otter, dorca gazelle, dam gazelle, het berberschaap, het jachtluipaard, de lynx, de fennec vos (ook populair voor huisdierenhandel!), de hyena, bedreigde roofvogels, de monniks rob, vele unieke reptielensoorten en natuurlijk de berberaap.

De ernstig bedreigde soorten zijn de panter, de monniksrob, het jachtluipaard en de bald ibis.

De inmiddels verdwenen soorten in Marokko zijn de serval, de leptocere gazelle, de addax, de oryx, de atlas leeuw, en een struisvogelsoort.

Om de fauna van Marokko te herstellen heeft Eaux et Forets, het ministerie van bosbouw een aantal reintroductieprogramma's ingevoerd, of zijn in de planning. Soorten waar dit voor geldt zijn de oryx, de addax, dama gazelle, en de struisvogel.

Laten we hopen dat een dergelijk initiatief niet noodzakelijk is voor de berberaap in de toekomst! Reintroductieprojecten zijn erg kostbare initiatieven en bepaald niet altijd succesvol. Vaak is de oorzaak van het verdwijnen van de soort nog altijd aanwezig. Het is beter te voorkomen dan te genezen.

 

Media en hitte

Nou, ik heb al weer een tijdje niks geschreven. In de tussentijd heb ik met wat tegenslagen te kampen gehad, onder andere een auto ongeluk, waar ik nogal veel tijd mee kwijt ben geweest. Ik ben in orde, maar de auto was een minder vrolijk verhaal en het regelen van slepen en reparatie in Marokko is niet bepaald prettig en makkelijk om te regelen. Zeker als je een blonde meid bent die niet heel erg goed Arabisch spreekt en men je ziet als een wandelende onbenul met veel geld.... Maar goed, het komt in orde.

Ons project is de afgelopen tijd behoorlijk in de media geweest. Het NOS journaal en een ochtendprogramma van RTL4 hebben aandacht geschonken aan ons project. Ook zal vanuit Marokko aandacht worden besteed in de Nederlandse media. Op 26 Juli zal in de column van Kees Beekmans (wonend in Rabat) van de Volkskrant een stuk komen over ons project. Kees schrijft iedere week op woensdag een column over allerlei aspecten van zijn leven en bevindingen in Marokko.

Ook ben ik weer naar Rabat geweest, waar ik weer met verschillende organisaties heb gepraat, oa de directeur van Rabat Zoo, die bereid zijn om samen te werken in de opvang van Berberapen zodra hopelijk spoedig de douaniers meer dieren in beslag gaan nemen. Daarover later meer.

Het is hier vreselijk heet. Afgelopen week steeg de temperatuur tot 52 graden in Marrakech. Dat is echt niet uit te houden kan ik jullie vertellen!

This page is powered by Blogger. Isn't yours?