15 juli 2006

 

Nationale Parken in Marokko

Marokko kent een aantal Nationale Parken, op dit moment 10, waarvan er 5 nog niet officieel een Nationaal Park status hebben. De parken zijn geografisch erg divers, wat Marokko zo'n interessant land maakt qua biodoversiteit. Zo liggen een aantal parken in het Noorden, in de Rif, een park is de hoogste berg van Noord Marokko (Parc National Toubkal, 4167 meter hoog), in kustgebieden, bossen en woestijngebieden (die helemaal in het zuiden van Marokko liggen, tegen de grens met Mauretanie).

Diersoorten die in deze parken voorkomen zijn oa de otter, dorca gazelle, dam gazelle, het berberschaap, het jachtluipaard, de lynx, de fennec vos (ook populair voor huisdierenhandel!), de hyena, bedreigde roofvogels, de monniks rob, vele unieke reptielensoorten en natuurlijk de berberaap.

De ernstig bedreigde soorten zijn de panter, de monniksrob, het jachtluipaard en de bald ibis.

De inmiddels verdwenen soorten in Marokko zijn de serval, de leptocere gazelle, de addax, de oryx, de atlas leeuw, en een struisvogelsoort.

Om de fauna van Marokko te herstellen heeft Eaux et Forets, het ministerie van bosbouw een aantal reintroductieprogramma's ingevoerd, of zijn in de planning. Soorten waar dit voor geldt zijn de oryx, de addax, dama gazelle, en de struisvogel.

Laten we hopen dat een dergelijk initiatief niet noodzakelijk is voor de berberaap in de toekomst! Reintroductieprojecten zijn erg kostbare initiatieven en bepaald niet altijd succesvol. Vaak is de oorzaak van het verdwijnen van de soort nog altijd aanwezig. Het is beter te voorkomen dan te genezen.

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?