25 oktober 2006

 

Verontrustende berichten

Zojuist kom ik van een bespreking met een Italiaanse primatoloog, Andrea Camperio Ciani, die al jaren onderzoek doet in het cederbos naar boskwaliteit en de apen. Hij was voor het eerst weer terug sinds een aantal jaren en vertelde me zijn bevindingen. Ten eerste vertelde hij dat de kwaliteit van het bos enorm hard achteruit is gegaan. Overvloedige houtkap en met name de geiten als oorzaak. Niks nieuws natuurlijk, maar hij heeft een aantal transecten gelopen die hij vast in zijn studie heeft en sommigen waren kompleet kaal geworden, bijna geen struik of boom meer over. Ook de tellingen van de apen waren weer een bevestiging dat het niet goed gaat met de populatie. Bovendien had een lid van zijn team een aantal mensen met geweren ontmoet in het bos die ronduit vertelden over hun jacht op de apen. Ditmaal niet alleen voor de handel, maar puur om de aantallen te verminderen; men is nog steeds van mening dat er te veel apen zijn. Voor mensen zoals Andrea en ik, is dit ontzettend frustrerend. Wij hebben kilometers in het bos gelopen en tellingen gedaan, uitvoerige analyses erop losgelaten en zonder pardon worden onze gegevens niet accepteerd en blijft het vooroordeel bestaan dat er te veel apen in het bos zijn. En hier moeten we tegen vechten.
Gelukkig zijn de grotere mannen die werkelijk iets te zeggen hier meer bereid te luisteren en dat deed ook Andrea goed om te horen. Het blijft echter lastig om een mentaliteitsverandering bij de rest tot stand te brengen.

Andrea en zijn team werken aan een project waarbij zij proberen samen te werken met herders, om alternatieven te vinden voor de geitenpopulatie die de meeste schade brengt. Volgens Andrea zijn de herders niet terughoudend en staan ze open voor alternatieven, zoals honingproductie en het houden en verkopen van kalkoenen, wat volgens Andrea voor de herders zelf veel lucratiever is en beter voor het bos. De herders verdienen zon 500 euro per jaar met het houden van geiten. Dat is natuurlijk erg weinig, gezien het feit dat ze bijna het gehele jaar door iedere dag hoeden.

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?